Місячник попередження дитячого травматизму і нещасних випадків

Звіт

про проведення Місячника попередження

дитячого травматизму і нещасних випадків

«Увага! Діти на дорозі!»

у Чабельській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів

Відомо, що найдорожчий скарб людини – це її власне життя і здоров'я. Незнання або невміння дотримуватися певних правил часто призводить до втрати не тільки здоров'я, а навіть життя. Як ми знаємо, що з кожним роком зростає інтенсивність автомобільного руху на дорогах. А це в свою чергу, підвищує відповідальність усіх учасників дорожнього руху: водіїв, пішоходів, пасажирів. Тому, щоб зберегти своє здоров'я та життя потрібно завжди чітко дотримуватись встановлених Правил дорожнього руху.

З метою посилення профілактичної та роз’яснювальної роботи, підвищення рівня культури поведінки дітей на дорогах та закріплення знань Правил дорожнього руху у Чабельській загальноосвітній школі І - ІІ ступенів з перших днів вересня стартував Місячник попередження дитячого травматизму і нещасних випадків «Увага! Діти на дорозі!». Відповідно до тематики Місячника в школі проводилися ряд масштабних та інформативних заходів, націлених на підвищення обізнаності та усвідомлення найгостріших проблем безпеки дорожнього руху.

З перших днів вересня всі діти та вчителі були ознайомленні із планом проведення Місячника. Також було розміщене оголошення про початок Місячника та план його проведення, де учні та вчителі могли детально ознайомитися з заходами, які будуть проводитися. На сайті закладу було розміщено звернення, пам’ятки і листівки до батьків та учнів.

Класоводами та класними керівниками 1-9 класів були проведені інструктажі з техніки безпеки «Правила безпечної поведінки на дорогах, у громадському транспорті», «Регулювання дорожнього руху за допомогою світлофорів і сигналів регулювальника», «Порядок руху, зупинка і стоянка транспортних засобів. Початок руху, зміна напряму руху», «Проїзд пішохідних переходів, зупинок маршрутних транспортних засобів і залізничних переїздів».

З метою посилення профілактичної та роз’яснювальної роботи, підвищення рівня культури поведінки дітей на дорогах та закріплення знань Правил дорожнього руху учні 4 та 7 класів склали пам’ятки основних правил безпеки дорожнього руху «Безпека руху на дорозі». Метою виготовлення пам’ятки було підвищення обізнаності та усвідомлення найгостріших проблем безпеки дорожнього руху. Під час виготовлення пам’ятки здобувачі освіти повторювали Правила дорожнього руху, розглядали ситуації на дорогах, ділилися своїми знаннями з однолітками, пригадали види та значення дорожніх знаків, підготували повідомлення про статистику дорожньо-транспортних пригод та їх причини, обговорювали ситуації, що призводять до травматизму. Вкінці здобувачі освіти зробили висновок, що лише наша небайдужість до свого і чужого життя, особиста дисциплінованість може змінити ситуацію на наших дорогах.

Вчителі-філологи провели по класах тематичні диктанти «Дорога – небезпека, увага – це життя» згідно плану проведення Місячника. Для того, щоб закріплювати знання дітей та формувати навички дисциплінованого пішохода, дуже важливо організовувати розвивальне середовище з безпеки руху. Тому з учнями було проведено заняття з правил поведінки пішоходів під час переходу вулиць які пройшли в цікавій невимушеній обстановці.

Багато учнів школи виявили бажання розкрити свої творчі здібності у мистецтві. Малюючи тротуари, дорожні знаки, пішоходів на проїжджій частині, діти висвітлювали свої ідеї, оригінальність, фантазію. З цих малюнків було створено виставку «Безпека на дорозі очима дітей».

У 5 класах був проведений брейн-ринг «Ми – учасники дорожнього руху», на якому учні не просто вивчали Правила дорожнього руху, а й знайомилися з дорожніми знаками, їх видами, навчилися орієнтуватися за ними у межах вулиць села та міста. Також закріпили вивчені Правила дорожнього руху, завдяки штучно змодельованим ситуаціям.

Велика увага приділяється вивченню Правил дорожнього руху з учнями початкових класів, адже саме вони найменше знають про безпечне поводження на дорозі. Саме тому у 1-4 класах шкільним бібліотекарем було проведено бібліотечні уроки «Поради Світлофора Моргайка» під час яких за допомогою бесід, перегляду ілюстрацій, ігор з розмальовками, читання художніх творів, створення ігрових ситуацій дітям початкової школи надавалась можливість запам’ятати та вивчити правила безпечних ігор поблизу дороги.

Оскільки найдосвідченішими щодо Правил дорожнього руху є найстарші учні, їхнім завданням було виготовлення та випуск інформаційного бюлетня «Пам’ятай про дорожні знаки».

Під час практичного заняття «Будь уважний на дорозі», яке було проведено згідно плану, учні повторили та закріпили знання про Правила дорожнього руху, вчилися використовувати набуті знання в реальних умовах, знаходити правильне рішення в нестандартних ситуаціях. Діти переконалися, що Правила дорожнього руху є важливими в нашому житті, їх повинен знати і дотримуватися кожен.

В рамках Місячника попередження дитячого травматизму і нещасних випадків «Увага! Діти на дорозі!» також були проведені тематичні виховні години «Знай і виконуй правила дорожнього руху» та «Азбука дорожнього руху».

Заходи, які були проведені під час Місячника дали змогу дітям, батькам та педагогам одержати достатньо знань щодо бережливого ставлення до здоров’я свого та оточуючих людей.

По закінченні Місячника всі вчителі підготували та здали матеріали його проведення.

Були підведені підсумки та відзначено кращі роботи щодо виховання у дітей бережливого відношення до свого життя та життя оточуючих.

Маємо надію, що спільна робота педагогів, батьків допоможе дітям убезпечити себе в реальному житті на дорозі.

Ми впевнені – кропітка робота принесе свої результати, що допоможе істотно знизити кількість ДТП за участю дітей. У майбутньому ці діти стануть відповідальними водіями і уважними пішоходами, а це означає – рух на наших дорогах буде безпечним і комфортним.

Кiлькiсть переглядiв: 100

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.