ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я (10.10.2019)

«Позитивнемислення та вчинки – запорукавідмінногоемоційногоздоров’я!»

Одним з головних завдань, які стають перед психологічною службою школи, є збереження фізичного та психологічного здоров’я дитини, розвиток творчих здібностей, формування навичок самосвідомості та самореалізації особистості.

День психічного здоров’я проводиться з метою залучення учнів школи до пізнання власного внутрішнього світу та вміння формувати, корегувати і підтримувати своє психологічне здоров’я, прагнути до самопізнання та пізнання інших, створення позитивного емоційного настрою.

В УкраїніВсесвітній день психічногоздоров’явідзначають з 1992 року. Його метою є скороченняпоширеннядепресивнихрозладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичноїзалежності, епілепсії та розумовоївідсталості.Адже, згідно статистики в Україні 1,2 млн. жителів (цебільше 3 % всьогонаселення) страждаєпсихічнимирозладами і цейпоказник з кожним роком зростає. Зростаннюзахворюваностісприяютьінформаційніперевантаження, політичні й економічнікатаклізми в країні, а провісникамизахворювань є стреси.

ВжекотрийрікпоспільУкраїназаймає перше місце за кількістюпсихічнихрозладів у Європі – майже 2 мільйониукраїнцівщорокустаютьпацієнтамипсихіатричнихлікарень. За оцінкамифахівців, відрізноманітнихнервовихрозладівстраждаєкожентретійукраїнець.

Психічнездоров’ямаєпершочерговезначення для особистогоблагополуччя, підтримкиздоровихсімейнихвідносин і здатностікожноїокремоїлюдинизробитивнесок в життясуспільства. Фізичнездоров’янеможливебезпсихічногоздоров’я.

За даними ВООЗ, на психічнізахворювання в нашідністраждаютьбільше 450 мільйонів людей.Найважливіше, щовтрачаєлюдина через нервово-психічнірозлади – цепрацездатність. За статистикою, на заходікраїничастішехворіютьзаробітчани, в центральнійУкраїні – ліквідаториаварії на ЧАЕС, на сході – шахтарі. Інвалідизаціявідпсихічнихзахворюваньвийшла на друге місцесередіншихзахворювань.

За прогнозами фахівцівВсесвітньоїорганізаціїохорониздоров’я до 2020 року психічнірозладиувійдуть до першоїп’ятірки хвороб, якілідируватимуть за кількістюлюдськихпрацевтрат, пов’язаних з цимизахворюваннями. Психічнірозладиобженуть у цьомупланінавітьсерцево-судиннізахворювання, якінинітрадиційнотримають пальму першості у структурізахворюваннянаселенняземноїкулі.

За визначенням ВООЗ, психічнездоров’я – це стан душевного благополуччя, яке даєкожнійлюдиніможливістьздійснювативласнийпотенціал, долатизвичайніжиттєвістреси, пліднопрацювати. Порушення душевного благополуччя, душевноїрівновагиможеспричинитирозладипсихіки та поведінки.

Стреси стали складовоючастиноюжиттясучасноїлюдини. Люди борються з ними, не замислюючись про те, щопотрібно не боротися, а не допускатиїх. Сучаснежиття само по собісприяєстресам: зміни в життіполітичному, економічному, негаразди на роботі, та й просто поїздка в громадськомутранспортіпризводять до того, щолюдиназісвоїмистресамипочинаємиритися, а так і до депресії недалеко.

Психологічнездоров’я – динамічнагармоніялюдини: внутрішня (фізичноготіла, його думок і почуттів) і зовнішня (міжлюдиною та оточуючимийого людьми, природою, космосом).

Психологічно здорова людина – ценасампередлюдина спонтанна і творча, життєрадісна і весела, відкрита і пізнає себе і навколишнійсвіт не тількирозумом, а й почуттями, інтуїцією.

У збереженні та зміцненніпсихічногоздоров’яважливезначеннямаєдотриманняпринципівздорового способу життя. Особливезначеннямаєпсихогігієна – це комплекс заходів з дотриманнямкультуриміжособистихстосунків, уміннякеруватисвоїмиемоціями, чергуватипрацю і відпочинок, створюваннясприятливогопсихологічногоклімату у колективі, сім’ї; систематично займатисьфізичною культурою, додержуватисьраціональногохарчування, режиму дня, достатньоспати, позитивно мислити, бути оптимістичним, доброзичливим.

Участь приймаютьвсібажаючіучнішколи та педколектив.

І. План проведенняВсесвітнього дня психологічногоздоров’я

1. Оформлення інформаційного стенду «Дізнайся першим».

2. Акція «Осінні секрети хорошого настрою».

3. Вправа «Антистрес» (арт-терапія).

4. Анонімна допомога «Скринька довіри».

5. Акція «Покажи емоцію».

ІІ. Заходи дня:

1.Оформлення інформаційного стенду «Дізнайся першим».

Мета:учніознайомлюються з інформаційним стендом і в режимі«питання-відповіді» дізнаються про всіможливі причини звернення до психолога.

2.Акція «Осіннісекретихорошого настрою»

Мета:активізуватизнання і досвідучасниківстосовнополіпшенняпсихологічногосамопочуття в складнийпсихоемоційнийперіод та вміннянадаватидопомогуіншим.

Хідвправи:психолог запитуєучасників, як вони розуміють, щотаке «осіннядепресія», «емоційнезгорання».

На наступномуетапіпропонуєтьсянадатидієві, ефективніпоради (з власногодосвіду) боротьби з поганимнастроєм та «осіннімзанепадом духу». Всівисловленіпорадизаписуються на дошкупорад «Осіннісекретихорошого настрою».

3. Вправа «Антистрес» (арт-терапія).

Мета:зняти стрес і перемогти занепокоєння.

Хідвправи:учням/учителю пропонується розфарбувати картинки анти стрес тими кольорами які йому відповідають у даним момент часу.

4.Анонімнадопомога «Скринькадовіри».

На протязі дня працювалаанонімна служба «Скринькадовіри». За допомогоюскринькиможнабулоповідомитипсихологічну службу про особисті та колективніпроблеми, яківажкоозвучитиособисто.

5.Акція «Покажи емоцію».

Мета:розвивати навички емоційного стану дитини; тренувати уміння виражати свій емоційний стан, контролювати свої емоції; усвідомити своїх відчуттів та їхнє адекватне виявлення як необхідну умову психічного здоров’я .

Хід вправи: психолог пропонує учаснику обирати емоцію і без слів показує її іншим (класу) аби вони відгадали. Після того як емоцію вгадано ведеться обговорення , чи важко було показати емоцію, чи вийшло все так як хотілося, чи важко було показувати емоцію перед публікою.

ІІІ. На завершення дня психолог запропонував порадиучням, вчителям, батькам щодозбереженняемоційногоздоров’я.

4 правила, якідопоможутьпозбутисянудьги і завждимати хороший життєвийнастрій.

Рух і життєваактивність

Люди, якіживутьактивнимжиттям, набагаторідшесхильні до стресів і нападівнудьги. Цікава робота читворчість, а такожзаняття спортом просто не залишають часу для депресії. А такожактивніфізичнінавантаженнясприяютьвиробленню гормону ендорфіну, якийвикликаєпочуттяейфорії.

Дружба з оптимістами

Намагайсяспілкуватися з позитивними людьми. Кажуть, щопоганийнастрійзаразний, тому краще «заряжатися» відтієїчастинитвогооточення, яка сповідує позитив, життєлюбність і хороший настрій.

Правильнийраціон

Виявляється, наше меню тежздатневпливати на душевний стан. Наприклад, гіркий шоколад давно визнанийактивнимборцем з поганим настроєм. Також позитивно впливаютьнапсихікубанани, ананаси, сливи та яблука. Зіншоїсторони, картопля, хліб і макаронимаютьзаспокійливудію.

Свіжеповітря та сонячнесвітло

Сонячнесвітлопідвищує в організмівироблення гормону щастя — серотоніну, якийвідповідальний за хороший настрій. У результатірегулярнихпрогулянок і тривалогоперебування на природілюдинавідчуває прилив життєвих сил та поліпшення настрою, організмкращездійснюєопірстресам, а життявідчуваєтьсяяскравішим, цікавішим та насиченішим.

Кiлькiсть переглядiв: 150

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.